5 valkuilen voor IT projecten

Posted By Sycade / Cases / .NET, IT projecten, outsourcing, software development / Geen reacties

Wat zijn volgens ons de 5 valkuilen en oplossingen voor IT projecten:

 1. Stakeholders zijn niet bekend
  In veel organisaties zijn er verschillende partijen die belang hebben bij projecten die niet op een uniforme manier betrokken zijn bij het project.

Tip; Werk met een uniform platform voor transparantie en communicatie.hou goede focus op communicatie en onderschat dit vooral niet. zorg voor een duidelijk communicatieplan/proces en bewaak dit.

 

 1. Wat is het eindresultaat
  Voordat je begint aan een project moet helder zijn wat de verwachtingen zijn. Het gaat hierbij om wat is de aanleiding en de context van de vraag, wat zijn de eisen en wat is de zakelijke rechtvaardiging. Kortom wat moet het opleveren.

Tip; Bepaal samen met de stakeholders het eindresultaat en maak dat transparant naar de organisatie

 

 1. Planningen worden niet gehaald
  Veel projecten starten onder hoge druk. De beslissing over het budget vrijmaken duurt vaak lang. Als de beslissing genomen is er nog maar weinig tijd om de deadline te halen.

Tip;Projecten worden veelal gebaseerd op beschikbare eigen resources en niet op basis van eindresultaat en deadline van het uiteindelijke project. Het uitbesteden van een project kan een goede oplossing zijn om deadlines en resultaten te behalen.

 

 1. Er is geen team
  Het ideale projectteam bezit de nodige kennis en vaardigheden voor de taken die ze moeten uitvoeren. Maar het is ook belangrijk dat het team een goede mix heeft van persoonlijkheden die elkaar aanvullen. In verband met de tekorten in de markt en in organisaties worden er diverse fte’s ingehuurd van externe partijen en daardoor staat de kennis boven de competenties.

Tip;Het uitbesteden van projecten aan een organisatie met genoeg kennis en bewezen kwaliteit zorgt dat de competenties geborgd zijn in het team waardoor projecten succesvoller worden afgerond.

 

 1. Projectmanagement vindt intern plaats
  Projecten willen organisaties inhouse houden waardoor er vaak niet de juiste persoon op de juiste plaats zit. Dit is een risico voor het project en voor de persoon.

Tip;Bij het uitbesteden van projecten kunnen eigen mensen ook onder leiding en toezicht ingezet worden in het project waardoor er een win-win ontstaat. De eigen organisatie verhuurt de mensen aan de opdrachtgever.

 

 

 

Businesscases; BAM & Wehkamp

Klik op de afbeelding voor de businesscase

Klik op de afbeelding voor de businesscase